Beleidsvisie
Geborgenheid, veiligheid, vertrouwen, kleinschaligheid en overzichtelijkheid zijn de hoofdzaken van onze stichting.
de kleinschaligheid en overzichtelijkheid zal in de toekomst haar vruchten afwerpen. In onze visie is het streven naar schaalvergroting nadelig voor zorg, begeleiding en ondersteuning, waar het juist om gaat. kleinschaligheid en overzichtelijkheid hebben onze voorkeur boven de ondoorzichtigheid van grote organisaties. Ouders en/of verwanten willen graag greep houden op alles wat binnen de organisatie gebeurt en hoe de zorg verloopt voor hun kind.
Wij vinden het belangrijk om jongvolwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking een veilige, voorspelbare, huiselijke en vertrouwde woonomgeving aan te bieden, waar warmte en gezelligheid ervaren kan worden. Wij willen een samenleving waarin mensen zich veilig, vertrouwd en met elkaar verbonden voelen.
Wonen in een kleinschalige woonvorm vinden wij belangrijke voorwaarde om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze samenleving. Het is de bedoeling dat ook de bewoners om naast onze bewoners zich veilig voelen.
Binnen onze woongroep staat privacy, zelfstandigheid, eigen ervaringswereld en keuzevrijheid voorop. Wij willen graag een woonvoorziening creëren waar het fijn is om te wonen en op bezoek te komen.
Een belangrijk uitgangspunt is de communicatie tussen de begeleiders en de bewoners. Woongroep Felice wil de wens van een of meerdere bewoners weergeven en uiteindelijk ook uit laten komen tot een goede samenwerking. Soms wordt je niet altijd begrepen en daarom trachten wij de bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Wij vinden het belangrijk niet allen uit te gaan van de beperking, maar vooral van de mogelijkheden van de groep mensen.
Wij vinden belangrijk
vrijheid van godsdienst en vereniging vinden wij belangrijk maar ook, vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling van alle burgers, ongeacht overtuiging, kleur, geslacht of seksuele geaardheid.
Een begrip is eigen verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een eigen bestaan, met de zorg die wij hen aanbieden.
Zorg betekent in het alledaagse leven: gezelligheid, sfeer, problemen uitspreken, ergernissen bespreekbaar maken en samen voor een taak staan, om zo een fijne leefomgeving te creëren.
Een persoon met een beperking is net al ieder ander mens een uniek persoon. Ieder mens is gegroeid en gevormd naar een eigen persoonlijkheid waar rekening mee gehouden moet worden.
Een persoon met een beperking heeft naar, algemene plichten, het recht om zijn of haar eigen toekomst te bepalen en het is de plicht van de ondersteuning om hier gehoor aan te geven.
Termen als (sociale) integratie, normalisatie en emancipatie zijn niet een doe, maar een middel om mensen met een beperking te helpen een waardevolle plek te veroveren in de samenleving.
Dat wil zeggen dat de persoon met een beperking een volwaardig burger is met zelfrespect, die kritisch en zelfbewust keuzes maakt ten opzichte van zijn of haar eigen levensinvulling.
Door uit te gaan van een positief denkproces en de persoon en 'gevoel' van vrijheid en keuzemogelijkheden te geven zal er een betere communicatie ontstaan. de persoon kan daardoor beter aangeven wat hij of zij wenst of waar hij of zij behoefte aan heeft.
Hij of zij gaat zicht veiliger voelen, wordt kritisch en de zelfwaardering zal groeien. Het gevolg hiervan is dat er tijd en energie vrijkomt om kennis op te nemen en om nieuwe vaardigheden aan te leren.
Wat biedt Felice op het gebied van wonen?
Bij aanwezigheid van bewoners zal in principe altijd één van de begeleiders aanwezig zijn. De gebonden vorm van begeleiding of ondersteuning zal overeenkomen met de afgegeven indicatie. Bewoners kunnen beschikken over een eigen appartement, met een eigen was-, douche- en toiletruimte. Alle appartementen hebben een eigen balkon. Naast een balkon voor iedere bewoner is er ook nog een gezamenlijke tuin.
Elke bewoner wordt in de gelegenheid gesteld de eigen kamer naar smaak en in zicht in te richten. Het inrichten van de algemene ruimtes in de woonvoorziening is de verantwoordelijkheid van de stichting. Voor het onderhoud van de eigen ruimtes is de bewoner zelf verantwoordelijk. Het personeel van de woonvoorziening is verantwoordelijk voor het onderhouden van de gemeenschappelijke ruimtes, samen met de bewoners zorg dragen voor de was en het bereiden van de maaltijden.
De maaltijden zullen in principe gezamenlijk worden gegeten in de centrale ontmoetingsruimte. Desgewenst kunne bewoners de maaltijden op de eigen kamer nuttigen.
Naast het bieden van ondersteuning op het vlak van lichamelijk welzijn en de algemene dagelijkse levensverrichtingen, wordt ook ondersteuning op het gebied van het sociale-emotioneel welzijn gegeven. Er wordt gestreefd naar een cultuur, waarin sprake is van respect voor de individu en voor elkaar. Een cultuur waarin ruimte aanwezig is voor het maken van eigen keuzes. Het creëren van een gezellige leefsituatie, waarin me zichzelf kan zijn en iets positiefs aan elkaar kan ontlenen, is van wezenlijk belang.
Vrijetijdsbesteding
op basis van behoefte worden de mogelijkheden bekeken voor sportieve en/of recreatieve activiteiten. Indien mogelijk, wordt gezocht naar aansluiting bij het aanbod vanuit de gemeente of binnen de regio. Hierbij zijn verschillende clubs binnen Amersfoort actief, hierbij hoort ook de stimulatie en begeleiding. Daarnaast zijn in en rond de woonvoorziening ook mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding aanwezig. Vanzelf sprekend kan iedereen deelnemen aan activiteiten geleid vanuit de gemeente.