Kenningsmaktraject nieuwe bewoners Felice

In totaal wonen 12 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in Stichting Felice. Zij hebben ieder een eigen appartement met woon- en slaapkamer, een keuken en een badkamer. Elk appartement heeft tevens een iegen balkon en voeldoet aan alle moderne eisen. 

 

 

kennismakingstraject

 

Voor de opening van Felice zijn we gestart met een kennismakingstraject. De eerste middag, waarbij de ouders/verzogers waren uitgenodigd, bestond uit bowlen en wokken. 

De tweede ontmoetingsdag hebben wij gehouden zonder ouders, dit bracht de nodige spanning met zich mee. Samen hebben we verschillende spelactiviteiten gedaan onder leiding van een aantal toekomstige begeleiders.

 

Omdat we al vroeg zijn begonnen met de sollicitatieprocedure, is ons doel om tijdens de kennismaking zoveel mogelijk de toekomste begeleiders er bij te betrekken. Op deze manier kun je op een effiente manier kennismaken met elkaar. de klik tussen bewoners en begeleiders is vooral bij langdurige zorg erg belangrijk. Vandaar dat we een zorgvuldig kennismakingstraject inzetten. Toekomste bewoners moeten zich veilig gaan voelen in de groep. Er zal een goede vertrouwensband opgebouwd moeten worden, dat kost de nodige tijd en energie.

 

 

Zorgplan

 

De zorgaanbieders stellen samen met de bewoners en ouders/verzorgers een zorgplan op. Hierin staan afspraken over het wonen, de vrije tijd, dagbesteding/werk en zorg.

Elk jaar wordt dit zorgplan met de bewoners en ouders/verzorgers besproken. Daar waar nodig of wenselijk wordt het zorgplan aangepast. Zorgaanbieders, bewoners en ouders/verzorgers ondertekenen het zorgplan. 

De zorgaanbieder zorgt ervoor dat ook vrij tijd, dagbesteding en werk zo veel mogelijke via het sociale netwerk van zowel de bewoners en ouders/vertegenwoordiger als van de zorgondernemers wordt ingevuld.

Uitdaging is om via de inzet van vrijwilligers, clubs, gemeentelijke instanties en de lokale middenstand tot een interessant aanbod te komen.

Als een bewoner dagbesteding wilt binnen onze eigen stichting, is dit mogelijk. Met de zorgaanbieder zal hiervoor een programma opgesteld worden.

 

 

Onderlinge verhoudingen bewoners

 

alle mensen zijn welkom in ons woonproject, ongeacht geslacht, geaardheid, geloofsovertuiging of afkomst. 

iedere bewoner heeft zijn eigen appartement. Daarnaast is er sprake van een of meer gemeenschappelijke ruimtes, die de mogelijkheid moeten bieden om gezamenlijke activiteiten uit te voeren. 

Samenwonen in ons woonproject is NIET toegestaan. 

Kleine huisdieren (geen honden of katten) zijn toegestaan als de bewoner zelf voor zijn huisdier kan zorgen en altijd in overleg met de zorgaanbieder.

Bewoners bepalen zelf met wie en wanneer zij af willen spreken. In verband met de veiligheid voor andere bewoners, is daarbij wel toezicht door de begeleiding vereist.

binnen de woongroep is het mogelijk dat logé's blijven overnachten in het eigen appartement van degene die de logé heeft uitgenodigd. Logé's kunnen niet vanzelfsprekend aanspraak maken op zorg.

Roken is in alle algemene ruimtes verboden. Drugsgebruik, voor zover niet medisch noodzakelijk, wordt niet toegestaan. Ook seksuele activiteiten worden niet toegestaan in de gemeenschappelijke ruimtes.

De regels van de groep worden door de zorgaanbieders, bewoners en ouders in gezamelijk overleg bepaald. Deze regels worden regelmatig geevalueerd.

 

ten behoeve van de onderlinge contacten is het uitgangspunt dat gezamelijk wordt gegeten en gekookt. Iedereen in het woonproject kan wel zelf beslissen over alleen of gezamenlijk eten. Bij gezamenlijk eten wordt het menu in onderling overleg met de bewoners vastgesteld. De bewoners helpen, naar vermogen, bij het doen van de boodschappen en het koken. Het niet deelnemen aan gezamelijke maaltijden wordt tijdig gemeld bij de begeleiding.

Uit brandveiligheid is het niet toegestaan te koken op het eigen appartement. Het gebruik van een magnetron, waterkoker en koffiezetapparaat is wel toegestaan. Onder toezicht mag er individueel of in groepsverband gekookt worden in de gezamelijke keuken.

 

De begeleiding waakt voor vereenzaming van de bewoners en stimuleert om mee te doen aan gemeenschappelijke activiteiten.

In het eigen appartement komt begeleiding alleen als dat voor de individuele bewoner gewenst is. Als begeleiding naar binnen wil, dan zullen ze eerst moeten kloppen of aanbellen.

In het gebouw is een slapende nachtdienst aanwezig. Het zorgteam heeft de beschikking over de sleutels van alle appartementen en mag deze, in geval van nood, gebruiken.

 

 

Rol van ouders en/of verzorgers

 

Participatie van ouders en/of verzorgerswordt als een belangrijke voorwaarde gezien om te komen tot een vraaggestuurde ondersteuning van de bewoners.

Dit houdt in dat op de eerste plaats duidelijk moet worden vastgesteld welke vragen er zijn op het vlak van begeleiding, ondersteuning, activiteiten en huisvesting. Vervolgens wordt zorgvuldig door ons bekeken of deze vragen realiseerbaar zijn binnen onze woonvorm. Een wederzijds open en duidelijke communicatie is hierbij van wezenlijk belang. Ouders/ Verzorgers worden betrokken bij de inhoud van de zorg- en dienstverlening. Indien nodig, dan wel gewenst, is er telefonisch contact of vindt er persoonlijk overleg plaats. Bezoek bij een individuele bewoner kan met de bewoner zelf geregeld worden. Wij stellen ons zeer gastvrij op naar ouders en verwanten (broers, zussen, opa's en oma's) die op bezoek willen komen.